Хванаха висши служители на НАП, източвали ДДС

Искат оставката на Мария Мургина. Нейните подчинени са злоупотребявали чрез фалшифициране на документи, регистрация на фирми фантоми и издаване на фиктивни фактури
07.02.2009

Софийската градска прокуратура е започнала миналата седмица досъдебно производство срещу висши служители от Националната агенция по приходите (НАП), съобщи председателят на „Ред, законност и справедливост“ Яне Янев. Обвинението е за източване на ДДС в особено големи размери.
Заместник градският прокурор Роман Василев потвърди, че след проверка от страна на Държавната агенция „Национална сигурност“ наистина има образувано досъдебно производство срещу висши длъжностни лица от НАП.
Производството е по чл. 282 от Наказателния кодекс. Досъдебното производството се води от следователи от Националната следствена служба.
Сред причините за проверката е и сигнал на партията за наличието на престъпна схема за източването на ДДС, в която участват и служители на НАП.
На пресконференция Яне Янев обясни, че злоупотребите са ставали чрез фалшифициране на документи, регистрация на фирми фантоми и издаване на фиктивни фактури. По думите му нанесените щети възлизат на стотици милиони лева или колкото е вноската на България като страна членка на Европейския съюз.
Именно на най-високо ниво е проблемът с източването на ДДС, каза още Янев.
От партията настояха финансовият министър Пламен Орешарски незабавно да отстрани началничката на НАП Мария Мургина, защото тя е пряко отговорна за действията на своите служители.
„Това се налага, за да не възпрепятства тя разследването, защото някои неща не могат да стават без висше покровителство“, добави още председателят на „Ред, законност и справедливост“.
От партията обясниха, че не могат да изнесат имената на замесените, защото това е класифицирана информация. Янев предупреди, че ако до 10 дни българските институции не предприемат мерки, ще отнесат случая към Европейската комисия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *