Хеджфондовете могат да привлекат 222 млрд. долара през 2010

Хеджфондовете в световен мащаб могат да привлекат 222 млрд. долара свежи средства през тази година, според проучване на Deutsche Bank AG. Това би отбелязало първи нетен приток на средства откакто световната финансова криза настъпи през 2007 г.
Така активите на хеджфондовете ще се увеличат до 1.72 трлн. долара, според проучването на германската банка. По данни на базираната в Чикаго Hedge Fund Research Inc. (HFR) активите на индустрията възлизат на 1.6 трлн. долара към декември, след като инвеститорите изтеглиха 131 млрд. долара капитали през 2009 г.
Инвеститорите се завръщат към хеджфондовете след като те отчетоха средна доходност в размер на 20% през 2009 г., или най-много от 1999 г., според данни на HFR. Общо 74% от инвеститорите участвали в проучването на Deutsche Bank очакват индексът MSCI World Index да нарасне тази година, докато 34% от участниците прогнозират, че индексът S&P 500 ще се повиши с между 5 и 10%, което ще подпомогне и хедфондовете.
Общо 73% от участниците в проучването очакват хеджфондовете да привлекат 100 млрд. долара или повече през тази година. По-малко от 2% прогнозират отлив на средства.
Рекордните 19% загуби на индустрията през 2008 г. в разгара на финансовата криза накара инвеститорите да изтеглят 154 млрд. долара средства от хеджфондовете в световен мащаб, според HFR.
Общо 45% от участниците в проучването заявяват, че през тази година ще увеличат инвестициите си във фондове, фокусирани на Азиатските пазари, с изключение на Япония, в сравнение с 18% през 2009 г. Процентът на хората, които не заделят средства за такива фондове пада с 25 процентни пункта в тазгодишното проучване до 13%.
Повече от 75% от инвеститорите в проучването заделят средства за Китай, а 26% планират да увеличат инвестициите си тази година. Тези, които не инвестират средства в страната са намалели до 23% в сравнение с година по-рано.
Активите на хеджфондовете в Азия са намалели с 42% между декември 2007 г. и март 2009 г., което е повече от 29-процентното свиването на активите на индустрията в световен мащаб, показват данни на HFR.
Близо 2 500 хеджфонда прекратиха дейността си през последните две години, намалявайки броя на хеджфондовете и на фондовете от фондове до 9 050 към декември, според HFR.
Половината от инвеститорите взели участия в проучването очакват регулациите да бъдат най-голямото предизвикателство пред хеджфондовете през тази година, в сравнение с 20% от участниците, които са били на това мнение през миналата година.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *