Хелоуин – звезден час за търговците

Happy, happy Halloween!

Барак Обама като вампир, червеното кожено яке на Майкъл Джексън в „Трилър“ – изборът на костюми за Хелоуин и тази година е голям. Хелоуин, обичаят на древните келти, се смята в САЩ за „противоотрова на рецесията“.

Навън се извива буря, вали силен дъжд – истински ужасяващо есенно време, номагазинчето на Кат Райдъл е пълно с клиенти: „Тук, в Бруклин, Хелоуин е истински празник. Хората започват да празнуват още през септември и да кичат домовете си с тикви и паяжини. И това продължава седмици наред.“
Добрата маскировка струва скъпо

Хелоуин – златна мина въпреки кризата
Сладкиши, декорации, костюми: Хелоуин се е превърнал в най-добрия сезон за търговците на дребно, след Коледа. През миналата година оборотът им по празника надхвърли 5,7 милиарда долара. Тази година освен кастюмите на Майкъл Джексън и Лейди Гага, много шик са и собственоръчно изработените костюми. Именно това привлича клиентите в магазина на Кат Райдъл.
Очакванията за Хелоуин-сезона през тази година бяха по-скоро мрачни. Анкета, направена по поръчка на Съюза на търговците на дребно в САЩ, предрече спад в оборота. Но ново изследване на общественото мнение изцяло противоречи на предишните резултати и предсказва рекорден оборот, въпреки безработицата и продължаващата криза.
„Имаме нужда от повод да празнуваме“, казва Джош, един от купувачите в магазинчето на Кат Райдъл. „Никой от нас няма пари в момента. Но веднъж в годината човек може да се маскира и да се забавлява.“
Джош иска да се маскира като „Лудия шапкар“ от „Алиса в страната на чудесата“. За покупката на сиво кече, сребрист брокат и розова кърпа за шапката той плаща 34 долара и 3 цента. Сумата всъщност надхвърля тази, която той е искал да похарчи първоначално.
Обама – хит в САЩ и на Хелоуин

Оптимизмът надделява
През миналата година хората на неговата възраст са харчили за костюми за Хелоуин над 80 долара. И тази година те са най-активната консуматорска група.
Кат Райдъл се надява, че това ще остане така. Защото Коледа наближава. Много големи магазини вече са изложили стоките си и се опитват да смекчат очаквания спад в продажбите с ранни промоции. За онези, които държат не само на собственоръчно изработените костюми, а и на подаръците собствено производство, Кат Райдъл предлага следното: „Когато човек мине по улиците след Хелоуин, може да намери много хубави материали. Хората харчат много пари за тази една нощ и след това изхвърлят костюмите си при първа възможност.“

Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *