Хилядите: „Морето не е частно, да ви стане ясно“

Протестът започна с шествие по столични улици. Протести имаше и в други градове. Протестиращите в София развяха плакати и българския флаг, мнозина подскачаха на жълтите павета и скандираха: „Кой не скача и не пее, той за плажа не милее“, „Морето не е частно, да ви стане ясно“, „Вън бетонът от закона“, „Хора без морал не пипайте „Корал“ и „Странджа не е манджа“, предаде БГНЕС. Сред протестиращите бяха издигнати и плакати с надписи „Високи сини планини, беззаконието там цъфти“, „Природата за хората, не за бизнеса и партиите“. Част от протестиращите бяха и с хартиени корони с надпис: „Ние сме държавата“. Младите хора пуснаха в небето китайски огнен фенер и го изпратиха с възгласи „Да спасим Иракли!“. Скоро след излитането си обаче фенерът се приземи върху покрива на парламента. На простеста дойдоха много млади хора и майки с деца. Йорданка Динева, която е заедно с малкото си бебе, обясни, че е дошла, за да защити и последните останали кътчета от морето, които са незастроени. „Настояваме да се създаде защитена територия Българско Черноморие, която да обхваща последните останали по морето незастроени места“, каза тя. Според нея държавата трябва да побърза да направи това в обществения интерес.  „Държавата не успява да си изпълни контролните функции, освен ако хората не са тук и не призоват за това“, заяви Динева.
Протестиращите изтъкнаха още, че не могат да ходят като пъдари и да проверяват дали се застрояват защитени зони и припомниха, че след скандала с несебърските дюни, стана ясно, че се застроява и плажът на Иракли, а по-късно излезе информацията и за строителство в местността „Корал“. Те изразиха недоволство и от днешната среща между природозащитници и представители на министерства, че не били чути и приети предложенията за промени в законите за защитените територии. „Някои от нас днес очакваха пародия, тъй като в Народното събрание имаше комисия, на която ни заявиха, че нямаме право да обжалваме плановете за устройство. Строителството в Иракли продължава, даже се планира и ново строителство. Тук сме, за да кажем на управляващите, че са мафия. Много повече сме от предния път и това е знак, че когато не се вслушват в гласа ни, може да ставаме много повече. Ако продължават да унищожават красотата на България – не само три града, а цялата страна ще излезе на протест”, каза на високоговорител  Борислав Сандов, представител на природозащитните организации срещу застрояването на Банско, цитиран от „Фокус“.
„Невъзможно е на Банско, където имат 60% надвишаване на концесията и нелегално изсичане на дървета, да се опитват да изсичат още и още. Явно проблемът е сериозен, не става въпрос само за Иракли или Банско, а и за цялото ни морско крайбрежие, за Пирин и за планините ни. Явно е, че трябва да се реагира с мощен протест и може би това няма да бъде последният протест”, каза още Борислав Сандов, цитиран от bTV.
Според него трябва да се наложи форма на забрана за строеж върху дюните и плажовете, които по конституция са държавна собственост.
Протестът, който бе солидно озвучена от викове „Оставка“ продължи малко повече от час. Той повтаря този от 14 януари „Да спасим Иракли“, когато хиляди недоволни от строителството в защитените територии на България излязоха по улиците на София и Варна. Вчера  национален протест „Долу ръцете от Черноморието“ имаше освен в София, също така и във Варна, Бургас и Пловдив.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *