Хиляди ощетени от тавана на пенсиите

Най-много – близо 11 700 души, биха вземали с до 50 лв. повече, ако няма таван. 8600 получават със 100 лв. по-малко. Два пъти повече губят от 150 лв. до 300 лв., а по над 850 лв. на месец оставят в държавната хазна 687 души.
В същото време, за да гарантира минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст от 136 лв. и от 115 лв. на пенсионерите с недостигащ осигурителен стаж, НОИ доплаща по над 15.7 млн. лв. на месец или 188,4 млн. лв. на година. Близо 534 000 пенсионери, или всеки четвърти, нямат достатъчно осигурителен принос, за да взема дори минималната пенсия. На 262 500 души държавата доплаща повече от 30 лв. на месец.
Засегнатите от тавана на пенсиите водят с години битка срещу държавата, вече и в Страсбург, след като през 1997 г. Конституционният съд реши, че той отговаря на идеята за справедливост на солидарната пенсионна система. Съдиите обаче не пропуснаха да гласуват за себе си, за президента и вицепрезидента, премиера и председателя на Народното събрание пенсии без таван. Така те могат да вземат неограничени пари за старост дори само при един мандат от 4 години управление и 5 за президента, докато хора, които 20-25 г. са работили тежък труд, нямат право на полагаемите им се пари.
От края на 2009 г. има решение на комисията по дискриминация, че таванът на пенсиите е дискриминационен, и парламентът трябва да го премахне. Вместо това обаче съществуването на пределната пенсия беше удължено за пореден път до края на 2011 г. С пенсионната реформа през м.г. беше гласувано ново отлагане на падането на ограничението, този път до края на 2013 година. Аргументът беше, че страната е в криза и няма пари. Но това би струвало не повече от 5 млн. лв. за година, тъй като е предвидено отпадане само на тавана на новоотпуснатите пенсии, които от 2000 г. се ограничават от максималния осигурителен доход.
В същото време бяха намерени пари да увеличат от 1 септември вдовишките добавки от 20 до 26.5 %. Това означава между 9 и 45 лв. повече за над 592 000 възрастни, макар че тази добавка не е свързана с осигурителния принос на преживелия съпруг. Освен това над 4000 вдовици ще вземат повече от тавана, тъй като ограничението е само за основната пенсия или сбора на пенсиите. Според социални експерти задържането на тавана на пенсиите е удар върху доверието в солидарната система, тъй като човек смята, че няма нужда да се осигурява на висок доход, след като няма да вземе каквото му се полага. Те твърдят още, че причината ограничението да стои е политическа – да не се увеличава разликата между минималния размер и най-високите пенсии, особено след като втора година парите за старост не се индексират.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *