Хиляди протестираха в столицата на Чили против уволнения

Хиляди работници излязоха по улиците на чилийската столица, за да настояват за сигурност на работните места и по-голяма държавна защита срещу вълната от уволнения, свързани с глобалната икономическа криза, съобщи Ройтерс. Полицията блокира района на президентския дворец и спря движението по централния булевард на Сантяго заради демонстрантите, които носеха лозунги като: „Работниците няма да плащат цената за кризата“.

Акцията бе организирана от най-големия профсъюз в страната – Обединения център на трудещите се, и включваше представители на разнообразни професии – от продавачи в супермаркети до учители. Група демонстранти разкъса металните бариери и започна да хвърля парчетата по полицията, която отвърна с водни оръдия и сълзотворен газ. При кратките изолирани сблъсъци в центъра по време на иначе мирната демонстрация бяха арестувани 148 души, 53 от тях непълнолетни. Според местните медии участниците са били 12 000.

Едрият бизнес уволнява работниците, като използва за претекст кризата, заяви пред демонстрантите президентът на профсъюзната централа Артуро Мартинес. Протестите ще продължат, докато не спрат злоупотребите на работодателите, предупреди той и призова също за държавен пенсионен фонд вместо частните. В различни градове на страната вчера служители от обществения сектор, предимно учители, участваха в еднодневна стачка, съпроводена с протестни шествия.

Икономиката на Чили се сви с 3,9% през февруари, след регистрираният минус 1,4% през януари – най-лошите месечни резултати от десет години, а безработицата през февруари достигна 8,5%. През последното тримесечие на 2008 г. падането на цените на медта, чийто най-голям производител в света е Чили, доведоха да загубата на 12 000 работни места, припомня Франс прес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *