Хиляди спят в манастирите

Вярващи окупираха свещените поляни дни преди Голяма Богородица

Хиляди миряни от цялата страна са окупирали трети ден Троянския манастир. Над 700 коли бяха гъсто паркирани вчера в ливадите край обителта. Повод е съборът за Голяма Богородица. На храмовия празник утре уникалната икона Богородица Троеручица ще бъде извадена от манастира и пренесена през цялото с. Орешак до параклиса на обителта. От петък хиляди богомолци, които вярват в чудодейната сила на иконата, се трупат край манастира. Хотелите в Троян и околността са пълни. Леглото в частна квартира е от 5 до 10 лв. 10 шатри пред манастира предлагат бира и кебапчета на корем, хората се тълпят край стотината сергии с дрехи, глинени съдове и лакомства.

Поход на миряни тече и към Бачковския манастир за Успение Богородично. Според вярването, ако преспят в нощта преди празника край манастира, Божията майка ще донесе изцеление на болните и благоденствие на здравите. Поляните около обителта вече са пълни с народ. Хората искат да видят чудотворната икона на Света Богородица в манастирската църква. В Бачковския манастир приготвят по няколко казана светена вода, от която всеки взема малко за дома си. Нощта преди празника е единствената в годината, когато църквата работи без прекъсване. На следващия ден след утринната молитва на богомолците се раздава курбан. Поверието гласи, че който хапне лъжица от него, ще бъде здрав цяла година.

Вярващите са окупирали и манастира с чудодейната икона на Божията майка в Арбанаси. От дълги години се носи мълвата, че иконата лекува безплодие и този, който е близо до нея в нощта преди празника, ще се сдобие с дете в най-скоро време.

Костадин Аршинков

Иван Иванов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *