“Химимпорт” купува сръбски танкери

30 баржи и десет кораба ще бъдат построени в завода на дружеството

Шефът на „Химимпорт“ Александър Керезов (вляво) представи дейността на фирмите от структурата по повод 60-години от създаването й

Фото Виктор Леви“Химимпорт“ ще участва в наддаването за сръбското речно плаване (Югословенско речно броденство). Това ще стане чрез Параходство „Българско речно плаване“, което е собственост на външнотърговското дружество, съобщи шефът на БРП Драгомир Кочанов. Приватизацията се очаква да е факт до края на годината, допълни той. Сръбското дружество е колкото нашето, но има повече танкери, обясни Кочанов. 2,5 млн. лв. печалба за 2006 г. отчита русенското параходство. Приходите са 34 млн. лв. За тримесечието на 2007 г. резултатите са печалба от 1,33 млн. лв. и приходи от близо 10 млн. лв. Ръст до 70 млн. лв. на приходите очаква параходството до 2011 г., според инвестиционната си програма. Тя предвижда строежа на поне 30 баржи, които ще се правят в завода на „Химимпорт“, както и изграждането на 10 самоходни кораба. За това се водят преговори с три корабостроителници, каза Кочанов.

Вчера следобед се проведе аукцион за продажбата на 40 хил. акции на Параходство БРП с минимална цена от 180 лв. за книга. Общо на борсата ще се предложат 291 980 броя акции (25.2006%) от БРП. В следващите 5 г. ще бъдат инвестирани 25 млн. евро в дружеството.

Приватизацията на морския флот още не е чукнала на вратата, коментира Александър Керезов, зам.-председател на УС на „Химимпорт“, в отговор на въпрос дали компанията проявява интерес към покупката на БМФ. „Ние не отговаряме на условията за инвеститори според настоящия вариант на стратегията. Ако обаче някой ни покани за съвместно участие, ще обсъдим това“, коментира Керезов. Той и шефовете на дружества от структурата на „Химимпорт“ отчетоха вчера резултати за 2006 г. и представиха плановете за развитие на компаниите за 2007 г.

Невена Мирчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *