Хляб за 29 стотинки скандализира бранша

В магазинната мрежа на Бургас вече се пласира хляб за 29 стотинки, алармира зам.-председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България Димитър Людиев пред „Фактор online“. Официално документи за такава доставна цена не могат да се намерят, а самуните се разпространяват нелегално в търговските вериги, коментират от бранша.
За сметка на това обаче много производители съвсем законно, с фактури, зареждат хляб за 40 стотинки, сподели Людиев. Това са продажни цени далеч под себестойността, защото в момента брашното се търгува за 400 – 420 лева на тон. Сега е нормално хлябът да се продава за 80-90 стотинки, смятат производителите, които си плащат данъците. В края на миналата година цената беше от 90 стотинки до 1.10 лв.

В момента текат проверки за фурни от сивия бранш, но официално не са оповестени резултатите. Има обаче засечени нарушения и ще бъдат наложени санкции. До този момент няма видим ефект от предприетите мерки, категоричен е пък Красен Хлаберов – председател на Регионалния браншови съюз в Бургас. “Минават месеци, дори години, докато се обжалват актове и се платят глобите. Пък и фирмите не могат да се обявят публично, защото НАП няма право. Така клиентите не знаят кой хляб е некачаствен и кои фирми не си плащат данъците”, сподели той.

Не може да има такива цени при сегашните данъци. т.е., ако всички налози са платени, няма как да се калкулира такава себестойност, че и печалба да се начисли отгоре, допълни Хлебаров. Схемата за да се продава хляб под себестойност означава, че се укриват количества. Примерно са произведени реално десет хиляди хляба, а по документи те са хиляда.

Цените са ниски и стават все по-ниски и поне половината сме вече пред фалит, оплакаха се бургаски хлебари. Малкото фирми, които се опитват да излязат от сивата икономика, са принудени да се връщат отново там, за да могат да си плащат заплати, кредити, горива и материали.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *