Холандско-български екип изработи туристическа карта за Източните Родопи

Картата е изработена от холандски и български експерти в рамките на проекта „Новото тракийско злато“ и е тиражирана в две версии – на български и на английски език. Приходите от продажбите ще бъдат използвани за актуализираното й преиздаване.
Картата представя всички забележителности на Източните Родопи /Хасковска и Кърджалийска област/. Обхваната е цялата територия на общините Кърджали, Ардино, Черноочене, Момчилград, Джебел, Кирково, Крумовград, Ивайловград, Маджарово, Стамболово и части от общините Харманли, Свиленград, Минерални бани, Хасково, Неделино, Любимец и Златоград с обща площ от 6 000 кв. км. Изложена е цялата туристическа информация за района: 38 археологически и исторически забележителности, 32 природни обекта, 15 защитени местности, 13 религиозни обекта. Специално внимание със снимки и кратки описания е отделено на Перперикон, на светилището при с. Татул, на крепостите Лютица, Моняк и Устра, на вила Армира, на пещерата Утроба, на мегалитния паметник Кромлех, известен още като българския Стоунхендж, на долмените в Източните Родопи, на тракийските култови паметници при селата Долно Черковище и Ночево, на Дяволския мост. На картата фигурират всички екопътеки с информация за забележителностите, които могат да се видят по маршрута им. Отбелязани са местата, удобни за наблюдение на птици, бозайници и влечуги, както и красивите панорамни гледки, които планината разкрива. Има и информация, която насочва любителите на пешеходни, велосипедни , автомобилни или приключенски преходи. Картата предлага актуална и подробна информация за пътищата, граничните пунктове в района, както и местата, където туристите могат да спрат, за да хапнат и се освежат. Улеснение е списъкът на туристическите и природозащитните центрове, музеите и експозициите в района . .
„Новото тракийско злато“ e петгодишен проект (2009-2014) за устойчивото развитие на Източните Родопи, изпълняван от холандските природозащитни организации АРК и Авалон с голям международен опит в проекти за опазване на околната среда и биоземеделието. Проектът е финансиран с приблизително 3 милиона евро от Националната пощенска лотария на Холандия, най-голямата в страната благотворителна лотария, която подпомага 75 неправителствени организации, работещи за по-зелен свят. „Новото тракийско злато“ е първият проект в Европа, който съчетава в уникален подход работата по трите компонента: дива природа, биологично земеделие и екотуризъм. След отпечатването на картата холандско-българският екип работи и по издаването на първия туристически пътеводител за Източните Родопи.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *