Хонконг е най-недостъпният жилищен пазар

За седма поредна година Хонконг е най-недостъпният пазар на жилища в света, показват данни от изследването на Demographia за достъпността на жилищата.

Въпреки че местните власти предприеха сериозни мерки за „охлаждането“ на пазара и наложиха и по-високи данъци върху недвижимите имоти, в последните месеци цените на жилищата се връщат към растеж, подчертава онлайн изданието GlobalPropertyGuide.com.

Заради това и все повече хора в Хонконг се ориентират към т.нар. „жилища ковчези“ – апартаменти с площ от около 2-3 кв.м, информира investor.bg. Според данните на местната администрация около 200 хил. души в мегаполиса в момента живеят на подобни места.

През последните пет години цените на жилищата в Хонконг са се вдигнали с 50%, което изтласква хората със средни доходи от пазара на имоти.

Средната цена на жилище в Хонконг в момента е 19 пъти средният годишен доход на домакинствата в мегаполиса. Вторият най-недостъпен пазар в света е Сидни (Австралия) с 12,2 пъти, следван от Ванкувър (Канада) – 10,8 пъти.

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *