Хонконг е най-свободното място за бизнес

Хонг Конг остава най-свободното място в света за правене на бизнес, а икономиката на САЩ вече не е неограничена, сочи годишен доклад, публикуван днес, съобщава БГНЕС.
Бившата британска колония Хонг Конг, която беше върната на Китай през 1997 г., побеждава Сингапур и оглавява класацията за 16-та поредна година според Индекс 2010 за икономическата свобода. На трето и четвърто място са съответно Австралия и Нова Зеландия.
Докладът е изготвен от консервативния институт „Херитидж Фондейшън“, базиран във Вашингтон и от в. „Уолстрийт Джърнъл“. Ирландия, Швейцария, Канада, САЩ, Дания и Чили намират място в топ 10, който се основава на критерии като откритост на икономиката, търговия, ефективност на вътрешните регулатори и върховенство на закона. Канада обаче измества САЩ от топ 7 на страните с напълно свободна икономика заради „значителното намаляване на финансовата и валутната свобода и правата на собственост“, се казва в доклада.
„Интервенционисткият отговор на американското правителство на финансовата и икономическата криза през 2008 г. значително наруши икономическата свобода и дългосрочните изгледи за икономически растеж“, отбелязва докладът. Китай е на 140-о място в класацията от 183 държави, а Куба, Зимбабве и Северна Корея са в дъното.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *