Хората и бизнесът изтеглят икономиката от кризата

Икономическите индикации за 2014 година са обещаващи, коментира Явор Алексиев, икономист в Института по пазарна икономика, цитиран от Агенция „Фокус”.

Според него повечето от положителните тенденции за икономиката са започнали в края на 2012 г.

„Такава тенденция е постепенното стабилизиране на пазара на труда, постигнато с по-голям брой работни места на годишна база, което не се беше случвало няколко поредни години в условията на криза“, заяви Алексиев. По думите му, предстои растеж в ИТ-сектора и в строителството.

Според икономиста, през 2012 и 2013 г. хората и бизнесът са тези, които са си свършили работата и са изтеглили икономиката напред.

Алексиев изтъкна, че е рано да се каже, че 2013 година е била по-благоприятна за чуждестранните инвестиции в България, в сравнение с 2012 г., по повод изнесената информация от министърa на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев за увеличаване на чуждестранните инвестиции през изминалата година.

„Елементарната математика показва, че в периода между юни-октомври 2013 г. чуждестранните инвестиции са спаднали на месечна база, ако са верни цифрите на министъра на икономиката Драгомир Стойнев. Ако за юни-октомври сме привлекли 496 млн. евро, това означава, че в предишния 5-месечен период сме привлекли около 600 млн. евро“, обясни Явор Алексиев.

Той подчерта, че все още няма информация дали и крайната сума, която България е успяла да привлече през 2013 г. е повече от тази през 2012 г.

Във връзка с прогнозираната емиграция след отпадането на всички ограничения за българи и румънци на територията на ЕС, Алексиев заяви, че е нормално човек да търси по-добра реализация чрез повече възможности и по-високо заплащане на труда. Той подчерта, че, когато по-младите хора търсят работа в чужбина, тяхната визия е по-скоро дългосрочна и не зависи от това дали към момента икономиката в България се подобрява.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *