Хората на граждански договор може да платят два пъти данък

Хиляди българи, които работят на граждански договор, ще бъдат неприятно изненадани. Те ще трябва да доплащат данъци. Освен това има риск да плащат два пъти, алармира Нова телевизия.

С промяна в Закона за доходите работодателите не трябва да удържат данък за последните три месеца на годината. Работникът ще ползва отстъпка, ако плати до 10 февруари 2014-та. Масово обаче служителите не знаят, че от следващата година ще доплащат и едва ли ще подадат декларации до този срок.

Данъчни експерти коментират, че има и по-голям проблем. Много работодатели също не знаят за промените. Така – има вероятност данъкът да бъде взет два пъти – и от работодателя, и от държавата.

Ивон е от късметлиите, които ще плащат, но веднъж. Нейният работодател я е уведомил, че няма да й взима данък. Грубата сметка показва, че тя ще има да доплаща около 170 лева данък, и ще си спести цели 8,50 лева.

И докато в този случай – просто ще доплащаш – то има риск един път да ти удържа работодателя , а след това да трябва да си извадиш от джоба и да платиш пак. Просто защото стигнат парите по сметката на фирмата те директно покриват плащанията на компанията. По информация на Нова, въпреки опитите на данъчните да информират работодателите вече много от тях за удържали парите за ноември. Ако счетоводителите вече са ви удържали парите и са покрити собствените им задължения, а не вашите – вече е въпрос на добра воля дали ще извадят от джоба си, за ад ви ги върнат.

Не е ясно ако целта е да се даде възможност на хората на граждански договор да ползват отстъпка защо това да не важи за всички месеци. А и при положение, че хората не са наясно че ще имат да доплащат данък дали ще отидат до данъчното в срок така че да си спестят онези 8 лева например.

Накрая един съвет ако за работещите на граждански договори – проверете – прибрал ли е данък за октомври работодателя ви или не. Ако получавате равни месечни суми – то за октомври в сметката ви трябва да са постъпили малко повече пари. Ако не е така – вече имате проблем – обърнете се към счетоводството на фирмата – поне за следващите два месеца да не ви прибират данък, който така или иначе ще трябва да платите и вие догодина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *