Хората са обезверени. Особено в селата.

Общият показател на потребителското доверие в България през юли 2015 г. се е запазил приблизително на нивото от предходния месец, показват предварителните данни на Националният статистически институт. Оценката на потребителите за развитието на икономическата ситуация в страната през последните дванадесет месеца е по-малко негативна спрямо предходната анкета, в резултат на което балансовият показател се покачва с 1.9 пункта.

Дали заради липсата на оптимизъм или поради реално виждане, очакванията на потребителите за следващите 12 месеца е песимистично. То е силно изразено сред представителите на селските райони, като това довежда до спад на балансовия показател с 8.6 пункта.

Според потребителите от градовете, финансовото състояние на техните домакинства през последните дванадесет месеца се е подобрило с 2.7 пункта, докато при представителите от селските райони анкетата отчита спад от 8.2 пункта. Идентична е и тенденцията за очакванията им финансовото им състояние през дванадесет месеца.

Според потребителите, през последните дванадесет месеца има покачване на цените, но с по-слабо от очакваното темпо. За следващите дванадесет месеца те очакват това покачване да продължи.

Все по-големи са страховете на хората, особено от селата, че съкращенията на персонал през следващите дванадесет месеца ще продължи. Особено в селските райони предвиждат това да се случи с по-високи темпове. Негативни са и оценките им за икономическата ситуация в страната, определена като неблагоприятна за спестявания.

Единственото положително анкетно проучване се изявява в общата оценка на потребителите по отношение на положителните им нагласи за покупка на предмети с дълготрайна употреба. Те са с намерение да извършат подобни разходи през следващите дванадесет месеца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *