Хората са яли мед още преди 8500 години

Според ново проучване на Бристолския университет, хората са се възползвали от ценния пчелен продукт още от времената на каменната ера.

Намерени са доказателства за наличие на пчелен восък в керамични домакински съдове, принадлежали на най-ранните фермери на територията на Европа. Изследвани са над 6000 предмета от 150 археологически местности. Химическият „отпечатък“ на пчелния восък е открит в няколко неолитни местности из цяла Европа. Най-старите следи от пчелен восък са открити в Турция и са от седмото хилядолетие пр.н.е.

„Най-явната причина за използване на пчелен восък определено е направата на мед. Медът вероятно е бил ценен подсладител за праисторическите хора. Въпреки това е възможно пчелният восък да е използван за технически, ритуални, козметични и медицински цели. Има вероятност керамичните съдове да са намазвани с пчелен восък, за да не пропускат вода“, казва д-р Мелани Рофе-Салке (Mélanie Roffet-Salque), която е главен автор на изследването.

Липсата на следи от пчелен восък на север от 57-ия паралел (Шотландия и Скандинавието) показва екологичните лимити на естествената поява на пчели по това време.

„Проучването е първото, което предоставя неопровержимо доказателство, базирано изцяло на химическия „отпечатък“, че пчелите са били от икономическо и културно значение за праисторическите хора. Използването на мед е било широко разпространено и се налага да променим представите си за историята на връзката между хора и пчели“, казва проф. Ричард Евършед (Richard Evershed) от Бристолския университет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *