Хората със заем стават пленници на банката

Със запор на имуществото гражданите няма да имат пари и за адвокат

Ако закъснеете с плащането на вноска по кредит дори и с няколко дни, банката може да ви прибере имота. Това стана възможно с промени в Закона за банките. Поправката е направена в текста на друг закон, който няма нищо общо с материята. Новата разпоредба ще действа само до края на годината, а след 1 януари вместо нея ще важат текстовете от Закона за кредитните институции. Защо банките поискаха рестрикцията и не нарушава ли тя правата на потребителя, попитахме шефа на Асоциацията на търговските банки Левон Хампарцумян и Симона Моллова от Агенцията за консултации и подпомагане на бизнеса „МГ Груп“.

Тази поправка дава много по-значителни предимства на банките във взаимоотношенията им с техните клиенти – без значение граждани или фирми. От юридическа гледна точка се прескачат няколко доста важни институции, преди да се пристъпи към прибиране на обезпечението или запор на лично имущество. Освен това и в този нов текст има големи неясноти, въпреки да казват, че е направен, за да се уточни старият.

Щом се обяви заемът за предсрочно изискуем, кредитните институции трябва да те уведомят и да ти изпратят покана за доброволно изпълнение на задължението и едва тогава се пристъпва към запориране. В същото време, така написан, текстът може и да се тълкува като моментално вадене на изпълнителен лист за принудително изпълнение. Това са две различни неща. По този начин се изнудват бизнесът и гражданите. Като се запорират всички сметки и имущества на длъжника, той няма никаква възможност да се защити, ако е невинен. Няма да има пари за адвокати, за разните такси и други плащания и фактически остава в плен на банката.

В този си вид поправката се бие с изискванията на директивите на Еврокомисията и ще донесе много проблеми след присъединяването ни догодина. Банките и сега извършват много нарушения не само на сега действащи наши закони, но и на тези, които действат в ЕС.

С подписването на съгласието действат европейските фондове (4 на брой в България) за субсидиите, автоматично се подписва и ангажимент парите по тези фондове да плащат и изразходват стриктно по европейското законодателство. Така ли е наистина? Нищо подобно. Вземете например САПАРД. В условията по програмата е казано, че няма право да се залага производство или имущество на друг, освен на програмата. В действителност залозите се правят в полза на банката, през която минават парите, а това си е нарушаване в чист вид на закон на ЕС.

Страницата подготви

Валерия Стойкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *