Хоризонталният бранш като официално перо в икономиката

За пръв път при изчисленията на БВП Унгария включва също проституцията и търговията с наркотици. На тези две „специалности“ на подземния свят се пада един процент от брутния вътрешен продукт на страната.

От финансовото министерство в Будапеща съобщават, че тези изчисления се правят единствено поради изискванията на Европейския съюз. Една от директивите е при публикуването на данните за брутния вътрешен продукт да бъде включен също и делът на приходите от сенчестата страна на националната икономика.

Над един милиард евро годишен оборот
За да се изпълни обаче това предписание, по неволя трябва да се борави с преценки. В края на миналия месец за пръв път бяха оповестени цифровите данни. С един процент приход от сенчестия сектор Унгария заема само едно средно място в съпоставка с другите страни-членки на Европейския съюз, подчертават от Националната статистическа служба в Будапеща. Цифрите се базират на проучвания, които водят началото си от 1995 година. Тези проучвания се съсредоточаватвърхуполицейски и медицински данни.
Интересно е да се отбележи, че акос услуги на проститутка се е ползвал чуждестранен гражданин, статистиката вписва предполагаемите приходи в раздела експорт. През 2005 година оборотът от проституция и търговия с наркотици е възлизал на 1 милиард и 270 милиона евро, докато през 2000 година -на половината от тази сума.
Легален бизнес с нелегален характер
Според статистическата служба Евростат повечето страни от Европейския съюз включват проституцията и наркотърговията в изчисленията на своя брутенвътрешен продукт. В Унгария проституцията е легализирана, но се ограничава само върху зони, където няма училища и църкви.Въпреки това този бизнес придобива нелегален характер, тъй като до голяма степен успява да избяга от полезрението на данъчните власти.

Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *