Хотелиери и ресторантьори: Пълна забрана на пушенето би намалила оборота

Пълната забрана за пушене на обществени места ще доведе до спад на оборота с около 30%, а голям брой от по-малките заведения ще бъдат изправени пред фалит. Това обявиха хотелиери и ресторантьори по повод гласуваните от парламента на първо четене промени в Закона за здравето, които предвиждат пълната забрана да влезе в сила от юни догодина. Хората от туристическия бизнес предлагат гъвкав подход, който да бъде обсъден с тях.

Работещите в туристическия бизнес обявиха, че не са много страните, в които забраната е пълна, а в същото време, където тя е въведена, не е довела до това хората да престанат да пушат. Административните мерки няма да намалят броя на пушачите, а за бизнеса ще са катастрофални, поясни Благой Рагин, председател на БХРА.

„Всички искаме да се борим против тютюнопушенето, но начинът, по който става у нас, ми се вижда много краен и не най-правилния”, каза Рагин с уговорката, че е заклет непушач, но е бизнесмен и говори в качеството си на човек, който защитава бизнеса на своите колеги.

Според председателя на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции (АБТТА) Байко Байков обаче дори сме закъснели с подобна пълна забрана.

„Голяма част от българите напуснаха нашата страна и се насочиха към почивка в други страни именно поради тази причина, защото тъй нареченият „фамилен отдих” с деца в нашите курорти стана много трудно постижим”, обясни Байков.

Представители на туристическия бранш предложиха следващото Народно събрание да се занимае с тези текстове от Закона за здравето и също държавата да намали данъците на тези, които въведат пълната забрана за пушене в заведенията и хотелите им.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *