Христо Бисеров: Лишаването на стотици хиляди от право на глас беше целенасочена политика

„Стотици хиляди български граждани бяха лишени от право да гласуват. Не посочвам уседналостта като принцип, който също ограничава тези права. Говорим за тези български граждани, които по закон имат право да гласуват и бяха лишени от това право”, подчерта той. Според него това не е резултат просто от грешка, а е било целенасочена политика.
Той съобщи, че Движението задвижва инициатива за питане в Европейския парламент. „Подготвя се въпрос в ЕП дали може да се смята, че това лишаване от право на упражняване на вот, представлява нарушение на членове от хартата на основните права на ЕС, част от Лисабонския договор. Европейската комсия трябва да отговори на този въпрос”, уточни Бисеров. „Смятаме, че има извършени престъпления, а не нарушения на правила, говорим за престъпления. Искаме анкетна комисия”, добави той.
„Ние отчитаме успех на местните избори. Защото на местни избори победители няма. Миналият мандат ние управлявахме 36 общини, сега са 37”, изтъкна още зам.-председателят на ДПС пред Дарик. Бисеров коментира, че за момента партията няма политически нагласи да работи с ГЕРБ по места. „Нямаме заявка от наша структура да поиска възможност да участва в такава коалиция”, каза той.
„Един от дефектите на българската демокрация, е опитът и усилието да се сатанизира образът на ДПС. Затова казваме, че никога не сме имали претенцията за това ДПС да определя българския президент, винаги сме имали претенцията да бъдем един от важните фактори, необходимите партии за създаване на мнозинства, независимо на какви избори”, заяви Христо Бисеров.
Той прогнозира, че проблемът на следващото управление ще бъде, че ще трябва да наваксва това, което не се върши сега. Според него в първата половина на следващия мандат ще е необходимо създаването на широка политическа конструкция. „Големите политически сили, които ще влязат в следващия парламент – три или четири от тях, ще трябва да намерят обща формула, едно управление, което да е равно отдалечено от всички политически партии, за да компенсира това, което ни нанася ГЕРБ сега”, коментира Бисеров.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *