Хърватите се оплакват от корупцията, безработицата и колапса на икономиката

Мнозинството от хърватските граждани оценяват общото състояние на страната като лошо и не вярват, че скоро ще има подобрение, а като най-големи проблеми посочват политическата корупция, безработицата и колапса на икономиката, показва проучване на загребския Институт по обществени науки „Иво Пилар“, цитирано от агенция „Хина“ и БТА.

Ситуацията в Хърватия е оценена като „много добра“ от 1.7 процента от анкетираните, „добра“ – 8.6 процента, „лоша“ – 38.5 процента и „много лоша“ – 46 процента, а останалите не са посочили конкретен отговор.

Анкетата, направена в периода от 24 март до 8 май на представителна извадка от 1000 души в различни части на страната, показва, че 71.2 процента от гражданите смятат за най-голям проблем в държавата политическата корупция, 68 процента са посочили безработицата, а 38.1 процента – колапса на икономиката.

Повечето от анкетираните не смятат, че личното им благосъстояние, както и ситуацията в обществото ще се подобрят в близките две или три години.

Най-голямо доверие анкетираните имат в армията и президента, а най-малко вярват на парламента, правителството и политическите партии. По скалата от 1 до 10 армията е получила оценка 5.38, президентът Иво Йосипович – 4.65, следван от полицията с оценка 4.3.

Резултатите от проучването показват също, че една трета от гражданите на най-младата членка на Европейския съюз не желаят да посочат политическата си ориентация, а две трети не проявяват интерес към събития на политическата сцена в страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *