Хюсменова показа филм за това как „работят” европейските пари

Това са кадри от кратък филм, създаден със съдействието на Филиз Хюсменова, който беше показан за първи път на семинар в Благоевград за „хоризонталните” програми на Брюксел, организиран от евродепутата.
„Това са само част от добрите практики по програми като „Life+” и „Интелигентна енергия за Европа”, които показват как на практика „работят” европейските пари, засега повече в други държави членки на Европейския съюз и по-малко в България”, каза Хюсменова пред участниците в семинара. Под наслова „Европейски програми за нас” тя представи пред присъстващите представители на местната власт, неправителствения сектор и младежки организации програмите по основните политики на евросъюза и изрази увереност, че България може да използва многократно повече от тези европейски средства. Семинарът е организиран в рамките на национална кампания за разясняване на програмите по хоризонталните политики на ЕС.
Общото финансиране на тези десетки програми е близо 200 милиарда евро, но те не са достатъчно познати у нас и това обяснява защо засега са малко българските проекти по тях, изтъкна Хюсменова. Нарочно поръчано от нея социологическо проучване по 11 от програмите показва, че българското участие в тях е едва 1 процент.
Евродепутат Филиз Хюсменова, която е и заместник-председател на ДПС, изтъкна предимствата на програмите от Брюкселския фонд, които финансират сектори като образование, наука, култура, младеж, конкурентоспособност и иновации, интелигентна енергия, околна среда и други, за които у нас традиционно все не достигат средства. Кандидатстването по тези програми и тяхното отчитане става директно пред Брюксел, без посредничество на национално равнище, а процедурите са максимално облекчени и опростени. Състезанието се развива на европейски терен и печелят оригиналните идеи и добрите проекти – това са уникални възможности, подчерта Хюсменова. Тя допълни, че изискваното партньорство между организации от различните държави членки е предпоставка не само за усвояване на средства, а и на опита и добрите практики, натрупани в други страни от ЕС. Затова Филиз Хюсменова като български гражданин и като евродепутат се е ангажирала да помогне програмите да добият по-голяма публичност у нас и чрез успешни проекти хората в България да почувстват по-осезателно ползите от европейското членство.
Евродепутатът и участниците в семинара обсъдиха и съществуващите пред страната ни трудности за пълноценното включване на наши бенефициенти в програмите на Брюксел.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *