Царевицата у нас по-скъпа от САЩ

Русия и Украйна пуснаха жито от резерва, нашите цени падат

Царевицата у нас е по-скъпа, отколкото в САЩ, съобщиха вчера от Софийската стокова борса. На родните борси тонът се търгува за 185 лева, докато в Щатите върви по $110 (около 170 лв.). Причината за този парадокс е, че у нас има голямо търсене на царевица и слабо предлагане. Още повече че фуражите недостигат, обясни шефът на борсата Васил Симов. В САЩ пък от царевицата правели по 320 барела етанол дневно през последния месец. Производството на гориво от кукуруз непрекъснато се увеличава заради поскъпването на петрола и бензините. Всяка страна използва най-популярната си култура за биогорива. В Бразилия например използват захарна тръстика.

Цените на хлебната пшеница за износ у нас ще падат до 180 лева на тон заради конкурентните котировки в Русия и Украйна. В двете страни има обилно предлагане на зърно, защото държавният им резерв е пуснал големи количества на пазара. Износната цена в двете страни е $115 за тон. Българските търговци не бива да го изнасят по-скъпо, ако искат да са конкурентоспособни, съветват брокерите. Очакваната житна реколта в страните от Черноморския басейн обаче ще бъде много слаба. За Украйна тя ще е наполовина в сравнение с тазгодишната – едва 9 млн. тона, каза Симов.

Турция също оказва влияние върху котировките на зърното. От страна вносител, през последните месеци тя е започнала експорт по 115-120 долара за тон.

У нас средната цена на хлебната пшеница на вътрешния пазар е 200 лева за тон. Очакваният добив от реколта 2006 е около 3 млн. тона.

В САЩ хлебната пшеница е била най-скъпа през зимата – 155 долара на тон. Сега в Щатите пшеницата върви по $143, във Франция – по $140, а в Будапеща – по $125. За цените на зърното влияят най-вече метеорологичните прогнози, обясниха от борсата.

Олиото е поскъпнало с около 80 долара за тон и се продава по 675 на най-големия му пазар в Ротердам. Причината е в засиленото търсене от потребителите. Само Ирак е купил от началото на годината 140 000 тона олио от ротердамския пазар. У нас се очаква добра реколта от слънчоглед и цените на олиото вероятно няма да се покачат.

Боряна Колчагова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *