Царевица спасява фермери от фалит

Зърнопроизводителите ще разчитат на царевицата, за да избегнат фалита. Голяма част от стопаните тази година ще претърпят сериозни загуби от пшеницата заради ниските добиви и постоянно намаляващите цени на житото. Единствената им надежда е за добра реколта от царевица заради обилните дъждове през пролетта и лятото и по-добра цена за нея. Това каза шефът на Асоциацията на земеделските производители в България Христо Цветанов.

Добивите от пшеница са намалели с около 10 на сто, а цените – с 30% спрямо миналата година, каза Радослав Христов от Националната асоциация на зърнопроизводителите. Затова дори да компенсират някаква част от загубите си с царевицата, повечето от стопаните отново ще са на червено в края на кампанията, смята Христо Цветанов. Въпреки прогнозите за рекордни добиви от жито тази година резултатите от жътвата до момента показват, че са прибрани едва 1,5 млн. тона, при очаквана реколта от 4,2 млн. тона, обясни Цветанов. Дъждът бави прибирането на хлебното зърно и със сигурност ще се отрази много зле върху качеството му, коментира още Цветанов.

На две-три години добра реколта обикновено се пада по една лоша година като тази, обясни шефът на Националната асоциация на зърнопроизводителите Ангел Вукодинов. Според него зърнопроизводителите трябва да изчакат и да не продават на всяка цена. Борсите в момента реагират на цени от около 190

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *