Цветан Василев пак „продаде“ дела си в БТК

Цветан Василев е направил пореден опит да прехвърли участието си в БТК, като за втори път пакетът му е обявен за продаден на свързано с руския олигарх Константин Малофеев лице. Новината дойде от обявилия се за нов собственик на дела от 43% – руснака Дмитрий Косарев. Операцията е без значение, ако в близките седмици VTB Capital успее да продаде 100% от InterV Investment. Това е втората компания по веригата на собствеността на телекома, а участието на Василев е доста по-нагоре. Освен това заради делата срещу бившия банкер държавата чрез комисията по конфискация е наложила запори на дяловете на банкера по веригата, за да може да си върне част от милиардите, дадени при фалита на КТБ.

Две надбягвания

Буквално два дни след като VTB Capital официално обяви, че е наела консултантска фирма, която да организира продажбата на БТК, до медиите беше разпратено съобщение от Дмитрий Косарев. Той се представя за собственик на Empreno Ventures Limited, която чрез своята фирма LIC Telecommunications притежава 43% от акциите на българския оператор. Косарев обяви, че е готов да рефинансира мостовия кредит от 150 млн. евро, заради неплащането на който се продават 100% от акциите на InterV.

Заявената промяна изглежда като реакция на действията на VTB Capital, която през септември избра Ernst & Young – Люксембург, за да намери потенциални купувачи за БТК. Кандидатите с предварителни оферти по данни на „Капитал“ са четирима. Двама от тях със сигурност са Спас Русев – лобистът, добил популярност по време на управлението на Симеон Сакскобургготски, и американецът Марк Шнайдер, собственик на европейския кабелен оператор UPC. Другите две оферти се пазят в тайна, но са на лица, не за първи път гравитиращи около телекома. Наддаването между кандидатите, внесли депозит, ще е през втората седмица на ноември.

Косарев пише, че неформално търгът на VTB Capital за наддаването на телекома е предрешен, като победителят ще е „някой си“ Спас Русев. И допълва, че източникът на финансиране на Русев е самата VTB Capital, но решението е взето на ниво българското звено, което се ръководи от Милен Велчев. Руснакът обявява, че ще търси правата си в съда като най-голям акционер в БТК, като е наел юридическата кантора Fried, Frank, Harris, Shriver & Jacobson LLP (Лондон), която според него е известна с „безусловните победи срещу VTB Capital Plc по други съдебни казуси“ (бел. авт. – по спор с Малофеев).

Последва и отговор от Милен Велчев, който оглавява българското поделение на VTB Capital. Той е свързан с просрочения мостов заем и опита на лондонското звено да възстанови дължимата сума. „Заемът е в просрочие, защото основният собственик изпитва затруднения и компанията не е в състояние да се рефинансира нито чрез собствен капитал, нито чрез дълг. VTB Capital направи предложение за рефинансиране, но не получи подкрепа от акционерите, въз основа на което пристъпваме към реализиране на обезпечението“, пише Милен Велчев до медиите.

В съобщението на Косарев се твърди още, че VTB никога не е плащала за 33% дял в БТК. Тезата вече веднъж беше обявявана от Цветан Василев, който е логично да знае кой и откъде е финансирал придобиването на телекома. В отговора си до медиите Велчев не коментира твърдението.

Връзката с Малофеев

Това е вторият опит на банкера в изгнание Цветан Василев да „спаси“ дела си в БТК с помощта на руския олигарх Константин Малофеев. Според руския „Коммерсант“ Косарев е бивш вицепрезидент на „Инфра инжиниринг“ – дружество под контрола на олигарха. Малофеев, който е в забранителния списък на САЩ и Европа, има православни телевизионни канали, неофициално се знаеше, че той подкрепя индиректно и българската TВ7. Заради санкциите той не може да придобива директно собственост в България. Затова и отрича участие.

Според PR агенцията, през която се разпространи съобщението на Дмитрий Косарев, той напуска „Инфра инжиниринг“ още през 2011 г., а фирмата му никога не е била свързана с руския милиардер или с неговия инвестиционен фонд Marshall Capital Partners. „Косарев работи самостоятелно и независимо от никого. LIC Telecommunications е 100% собственост на Косарев и не може да бъде свързана с Малофеев“, отговарят за „Капитал“ в имейл от PR агенцията. И добавят тезата, че връзката с Малофеев се разпространява от VTB, за да могат да замразят дела на Косарев в БТК заради санкциите, наложени на милиардера.

Отрицанието за връзка се опровергава от два факта. Първо, от агенцията потвърждават, че двамата се познават много добре и дори Малофеев е препоръчал адвокатската кантора Fried, Frank, Harris, Shriver & Jacobson LLP на Косарев. Руският милиардер е използвал същите юристи в съдебен спор срещу VTB. Второ, PR агенцията е същата, през която преминава комуникацията за интервюто с Константин Малофеев, което беше публикувано в съботния брой на „Капитал“.

Името на Малофеев изплува и около първия опит на Василев за преместване на 43-процентното му участие в БТК. През март тази година люксембургската му офшорка SHCO 79 стана собственост на LIC33 начело с белгиеца с руски връзки Пиер Луврие срещу 1 евро, като споразумението е било подписано още на 31 декември 2014 г. Няколко седмици по-рано в руските медии е публикувано, че фондът на Малофеев Marshall Capital е сключил партньорство за 2 млрд. евро сCFG Capital, оглавявано от Луврие. Белгиецът после отрича, но в интервюто си пред „Капитал“ съвместното бизнес начинание е потвърдено от олигарха.

Първата продажба на Василев се развали през юли, когато Луврие обяви, че се оттегля от БТК и връща активите на Василев. Сходството с втората сделка е видимо заради съвпадението в имената и връзката с Малофеев. А успехът на второто прехвърляне е също толкова спорно – заради правата на VTB по заема и желанието на държавата да получи поне 120-150 млн. евро, платени в миналотоот КТБ за придобиването на БТК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *