Целите, задачите и бъдещето на професията кредитен консултант

Нов начин на отпускане на ипотечен кредит за бизнеса става все по-популярен сред кредитополучателите. Това показват данните на неформално проучване сред кредитните консултанти на специализираното дружество за ипотечни кредити „Кредитекс”, представено днес пред журналисти.

За отпускането на ипотечен заем все повече се използват посредници между клиента и финансовата институция. т.нар. кредитни консултанти. Проучването на финансовата институция сочи, че за новата професия са необходими основно опит, познания, предприемчивост и контакти.

„Кредитекс” има изградена мрежа от кредитни консултанти в цялата страна, които консултират клиентите за получаване на дългосрочни ипотечни кредити за бизнес и за жилище. Отпускането на заем по този начин не носи оскъпяване за клиента. Често кредитният консултант извършва за клиента и допълнителни услуги“, коментира Красимир Гумнишки, мениджър „Кредитни консултати“ в дружеството.

Той заяви, че приблизително една трета от отпусканите кредите в Кредитекс са чрез кредитен консултант, уточнявайки, че добрите консултанти могат да предоставят кредит до 550 хил. евро. Гумнишки каза, че заплащането на кредитните консултанти е на комисионен принцип и даде сравнение със САЩ където през 2002 г. средната заплата за подобна длъжност е била 120 хил. долара годишно, като в отделни случаи стигала до седемцифрена сума.

Във финансовата институция като кредитни консултанти работят предимно специалисти по икономика, счетоводство, банки и финанси и маркетинг, се казва в проучването. За 48% от тях най-важното качество за успех е детайлното разбиране на потребностите на клиента от определен кредит. От решаващо значение е консултантът да внушава доверие и респект (24%) и да има отлични презентационни умения (24%). Знанията и опитът в кредитирането помагат на консултантите да се справят с недостатъчното разбиране на клиентите на процеса на одобрение и отпускане на заем.

Всички кредитни консултанти в “Кредитекс” споделят, че новата професия ги привлича, защото им дава допълнително професионално утвърждаване и развитие. 91% от тях имат друго основно занимание – счетоводни услуги, застрахователен бизнес, недвижими имоти, търговия. Повечето са утвърдени професионалисти в своите области. Работата като кредитни консултанти обогатява спектъра от услуги, които предоставят на своите клиенти и им дава възможност за по-добро обслужване.

За кредитните консултанти професията има бъдеще, защото дава възможност за индивидуален подход към нуждите на клиента и спестява време за намиране на най-подходящия кредит. Според тях да използваш услугите на специалист в тази област ще стане нещо толкова естествено, колкото да наемеш майстори за ремонта вкъщи. За клиентите основното предимство е, че вече не е нужно да обикалят множество финансови институции, а могат да се консултират със специалист, който е финансово грамотен и ги насочва към най-подходящото решение за техния бизнес.

“Кредитекс” е специализирано небанково дружество за жилищно и бизнес ипотечно кредитиране. Работи в сътрудничество с “ХипоКредит” – дружество за структуриране на ресурс от капиталовия пазар, както и с “Ти Би Ай Булстрад” – водеща застрахователна компания и “Ти Би Ай Инвест” – един от най-големите инвестиционни посредници.

“Ти Би Ай България” е част от международната компания за инвестиции TBIF Financial Services, която управлява над 800 млн. евро в осем държави от Източна Европа и ОНД. В България TBI в момента е най-голямата небанкова финансова група, собственик на множество компании, сред които ЗАД “Ти Би Ай Булстрад”, ПОК “Ти Би Ай Доверие”, “Ти Би Ай Кредит”, “Ти Би Ай Лизинг” и др.

Христина Машкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *