Цената за килограм цяло агне гони великденски стойности

Това показва първият седмичен секторен анализ на работната група към земеделското министерство. Пред Дарик Иванка Василева от отдел „Икономически анализи” в министерството определи разликата като „голяма”, но я обясни с разликите в стойността на доставките например. В някои области за същия седемдневен период спрямо предходния поскъпват яйцата, олиото, захарта, брашното и замразеното пилешко месо.
Малко преди Великден яйцата в магазинната мрежа са на цена между 18 и 23 стотинки, съобщи Иванка Василева. „В магазините нивото им остава непроменено от предходната седмица. Нарастване е установено в Ловеч с 2 процента и във Велико Търново“, каза тя.
При цените на килограм месо за цяло агне обаче се виждат драстични разлики. „Цените на едро нарастват във всички области с изключение на Варна, където цената се е повишила само с 0,3 процента, а в Кърджали и София са се запазили нивата от предходната седмица. Най-голямото увеличение е в Шумен с 44 процента, Враца и Монтана – с около 25 процента“, каза тя.
На дребно цените за цяло агне са нараснали от 0,8 % в столицата до 31 % във Велико Търново и Търговище. „В Благоевград цената е 11,70 лв. за килограм, а в Търговище и Велико Търново е 14,80 лв./кг. Да, това не са съвсем малки разлики. Може би могат да се обяснят с начина на доставка“, коментира Василева. Най-ниска е цената на дребно на килограм за цяло агне в Сливен – 11,25 лв., а най-скъпо в Ловеч и Силистра – 14,90 лв.
Следващата седмица експертната комисия към земеделското министерство ще наблюдава същите стоки. В процеса на работа кръгът на хранителните продукти, чиито цени се наблюдават, ще бъде разширяван.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *