Цената на „Гражданска“ нараства до 400 лева за шофьори с нарушения

Цената на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ ще нараства с до 400% за неизрядните шофьори, които правят нарушения на пътя. Това гласи проектът за системата „бонус-малус“, който е подготвен от КФН.Цената на „Гражданска“ нараства до 400 лева за шофьори с нарушения.

Резултат с изображение за гражданска отговорност
преди 1 ден

За хората без нарушения има два варианта – максималният размер на бонуса да бъде до 25% от цената на полицата, или до 23%.Цената на „Гражданска“ нараства до 400 лева за шофьори с нарушения.

За всеки автомобил собственикът ще посочва кой има право да го шофира, предвижда новата система за определяне на цената на полицата. „Бонус“ и „малус“ ще се определят както за самия собственик, така и за всеки, който има право да шофира колата. А цената на полицата ще се определя според нарушенията на този от шофьорите, който има най-много и най-тежки провинения на пътя. Важно е да се подчертае, че ако собственикът на колата я даде на някой, който не е записан, че има право да я кара, полицата „Гражданска отговорност“ ще важи. Но на собственика и на самия шофьор ще може да бъде наложена глоба. Освен това застрахователят ще може да поиска допълнителна премия за полицата, ако невписания шофьор е по-рисков от собственика, информира в.Труд.

Наказателни точки и съответно по-висок „малус“ клас ще се дават за наложени санкции на шофьорите, както и ако са осъдени за нарушение на пътя. Ако шофьор е сниман с превишение на скоростта от 21 до 30 км/ч извън населено място, ще получава една наказателна точка и цената на „Гражданска“ ще нараства с 10% или с 25%, предвиждат предложените два варианта на „бонус-малус“. Ако обаче превишението на скоростта е с 21 до 30 км/ч в населено място, застраховката ще поскъпва с 30% или със 75%.

 

 

financebg.com

One thought on “Цената на „Гражданска“ нараства до 400 лева за шофьори с нарушения

  • 02.01.2020 в 11:09
    Permalink

    Това , с наказателните плащания, е идеално! Дано проработи! Само не ми е ясно – ако впиша себе си и съпруга си, че караме колите, а се наложи инцидентно да я кара зет ми? Тогава какво? Малко тъпо е в тази си част, не мислите ли?

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *