Цената на житото ще остане ниска, при царевицата се очаква леко покачване

Цените на хлебната пшеница и царевица през първото полугодие отбелязаха трайна тенденция на понижение, като за следващите месеци (според данните към момента) се очаква цената на житото да се запази ниска, а при царевицата да има леко поскъпване, сочат обобщените данни на Софийската стокова борса (ССБ). Тази тенденция е валидна както за България, така и за Европа.
По предварителни данни на Световния съвет по зърното, реколтата от хлебна пшеница за тази година ще е 652 млн. т, т.е. малко по-ниска от миналогодишната, но т.нар. преходен остатък ще е с 18 млн. т по-голям и ще достигне 168 млн. т, което е една от основните предпоставки за запазване на по-ниските спрямо миналата година цени на житото в световен мащаб. Другите основни фактори, влияещи за по-ниските цени на годишна база на хлебното зърно, са пониженото търсене заради икономическата криза и намаленото потребление на зърно на едни от основните вносители, като Египет, Мароко и Алжир, както и очакваният голям износ от Русия и Украйна.
Що се отнася до положението у нас, то за пшеница от нова реколта цените на едро като цяло са с около 32% по-ниски от тези, по които са се сключвали сделки по същото време на миналата година, т.е. около 230 лв./т, при около 300 лв./т* за юни-юли миналата година. Освен това трябва да се има предвид, че над 80% от пшеницата у нас не е с високо качество, поради използваните семена, по-малкото напояване и др.
Предлаганото през ССБ от мелниците бяло брашно тип „500” на едро (в чували от по 50 кг) през юни е за около 350 лв./т, докато преди година цената му беше 550 лв./т.
В същото време очакванията за царевицата в европейски мащаб са цената й през следващите месеци леко да се покачи спрямо сегашната поради завишеното търсене, вкл. и за производство на биогорива. В момента FOB цената на украинската царевица е 140 долара/т, а на унгарската – 182 долара/т.
След пика за първото полугодие вцената на маслодайния слънчоглед и суровото олио, който беше в края на май, техните цени сега отново вървят надолу заради пониженото търсене, независимо че прогнозите не сочат особено висока реколта от слънчоглед.
Актуалната цена на суровото олио в Ротердам е 850 долара/т. У нас към края на юни цената на едро на бутилираното олио е средно 1,5-1,6 лв./л, докато през юни миналата година е била 2,7 лв./л.
От основните търгувани през борсата храни единствено захарта през първото полугодие бележи ръст в европейски мащаб, и то с близо 40% спрямо края на миналата година. Към днешна дата котировките на суровата захар в Ню Йорк са 359 долара/т, а на рафинираната в Лондон – 447 долара/т.
У нас средната цена на едро на пакетираната бяла захар към края на юни е 1,2 лв./кг, спрямо 1,25 лв./кг в средата на 2008 г. Когато миналата година цената на захарта в Европа падаше, у нас се запази същата и дори леко растеше, затова сега прогнозите са за леко поскъпване едва през есента.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *