Цената на златото може да достигне нов 25-годишен максимум

Златото може да продължи да се повишава и да достигне нов 25-годишен максимум през тази седмица, сочи проучване на финансовото издание Bloombrg.com, направено сред 28 търговци на благородния метал.

Петнадесет от тях препоръчват да се купува злато, което през изминалата седмица достигна 25-годишен максимум при ниво от 558.80 долара за тройунция с доставка през февруари.

Седем от анализаторите препоръчват благородният метал да се продава през тази седмица, докато шест са на мнение, че цената му ще се промени минимално през настоящата седмица.

За последните четири месеца цената на златото се повиши със значителните 24% основно поради опасенията за повишаване на инфлацията в резултат на високите цени на петрола и очакванията за по-слаба възвръщаемост от търговията на капиталовите пазари.

През изминалата седмица ръстът в цената на златото се подсили основно от опасенията от подновяване на ядрените опити на Иран. САЩ и Великобритания смятат, че страната може да разработва ядрено оръжие.

За цялата минала седмица златото се повиши със значителните 2.9% до 557.50 долара за тройунция с доставка през февруари.

Освен геополитическото напрежение друг сериозен фактор за поскъпването на благородния метал е инфлацията. Индексът на производствените цени в САЩ е регистрирал ръст от 5.4% през изминалата година спрямо 4.2% през 2004 година.

Това е резултат основно от поскъпването с 33% за годината в цената на петрола, която може да се повиши за четвърта поредна седмица за тази година.

За сравнение през изминалата година цената на благородния метал се е повишила с 31%, като това значително е повишило ръста на широкия индекс Standard & Poor’s 500, който за същия период е добавил 9.4% към стойността си.

В същото време се очаква през тази година значителният интерес към търговията със суровини да продължи, като според анализатори средствата на фондовете, търгуващи на стоковите пазари, ще се повишат с 38% до 110 млрд. долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *