Цената на златото може да скочи с 20% до края на годината

На фона на несигурността в САЩ представянето на златото като традиционно безопасно убежище се оказа съмнително. И все пак благородният метал може да поскъпне с 20 на сто през следващите един до три месеца.

Или поне така смята Щон Хайман, цитиран от CNBC, според когото цената на метала ще бъде подкрепена от това, че Джанет Йелън е най-вероятният следващ управител на Фед. А по всичко изглежда, че тя ще продължи политиката на настоящия шеф на централната банка на САЩ Бен Бернанке.

Това означава нулеви лихвени нива и наливане на 85 млрд. долара на месец на финансовите пазари, което на фона на възстановяването на еврозоната и ускоряването на растежа на Китай ще даде тласък ан инфлационните очаквания. А златото се използва като основно средство за хеджиране на инфлацията.

В резултат цената на благородния метал ще се покачи до нива от 1 500–1 600 долара за тройунция в следващите два до три месеца.

Това би означавало поскъпване на златото с почти 23% спрямо сегашните нива от около 1 300 долара за тройунция.

Несигурността относно бюджета на САЩ и страхове за задаващия се краен срок за повишаване на тавана дълга също дават известна подкрепа на златото. Но не и с очакваната сила. Вместо това инвеститорите се насочиха към други убежища като например японската йена, която достигна двумесечен връх спрямо долара тази седмица.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *