Цената на златото с нов рекорд

Златото подобри историческия си рекорд и поскъпна за пръв път до 1265,30 долара за тройунция на фона на засилената привлекателна сила на скъпоценния метал за инвеститорите след ангажимента на Китай да направи по-гъвкав обменния курс на юана и след поевтиняването на долара, предаде Франс прес.

Решението на Китайската централна банка в края на изминалата седмица да смекчи политиката си на валутен обмен засили апетита на инвеститорите към риска като цяло по отношение на суровините, по-специално спрямо петрола, чиято цена доближи 80 долара за барел.
Едновременно с това китайското решение допринесе за поевтиняването на долара спрямо еврото, засилвайки покупателната способност на инвеститорите, разполагащи с други валути, и увеличавайки притегателната сила на златото като антиинфлационен пласмент.
Както изглежда, златото е тръгнало да се пробва на цена от 1300 долара тази седмица, докато инвеститорите продължават да покриват рисковете си, като купуват повече сигурни пласменти, коментира Майкъл Хюсън, анализатор от „Си Ем Си маркетс“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *