Цената на нощната тарифа на тока за бита се вдига от 1 юли, дневната пада

Цената на нощната тарифа на електроенергията за бита от 1 юли ще се вдигне, а тази на дневната ще падне. Това стана ясно по време на днешното открито заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).
Председателят на комисията Константин Шушулов посочи, че като цяло средната цена на електроенергията за домакинствата ще падне с 2-3%. До една седмица електроразпределителните дружества в страната (ЧЕЗ, ЕОН и ЕВН) следва да представят в комисията предложенията си за нощна и дневна тарифа, като трябва да се спази условието средната цена да е по-ниска от сегашната.
„Цената на електроенергията за малките фирми, които се снабдяват с електроенергия от ЕОН и ЕВН, ще бъде вдигната по всяка вероятност с 3-4%, каквото е предварителното предложение на ДКЕВР“, заяви Шушулов. Той посочи, че вчера, при телефонен разговор с председателя на Българската стопанската камара Божидар Данев, не е бил разбран правилно от Данев и че цената за малкия бизнес ще се вдигне леко.
По думите на Шушулов големите химически и други фирми, за които е говорил Данев, си купуват електроенергията на свободния пазар и цената й не се определя от ДКЕВР. В момента цената на свободния и тази на международния пазар са паднали много в сравнение с миналата година и фактически тези цени са равни или по-ниски от регулираните, които преди бяха по-ниските.
Шушулов съобщи още, че за миналата година и трите електроразпределителни предприятия имат сравнително висока печалба. Присъстващите на днешното заседание на ДКЕВР представители на ръководствата на ЕОН и ЕВН не поискаха пряко по-високи цени на продаваната от тях електроенергия, но пък изказаха мнение, че при определянето на цените на тока ДКЕВР не е включила всички посочени от тях разходи. От регулатора не се съгласиха с това становище.
Окончателните цени на електроенергията за регулирания пазар от 1 юли ще бъдат обявени на 25 юни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *