Цената на петрола бележи най-дълга възходяща серия от октомври

Цената на петрола бележи ръст за четвърти пореден търговски ден. Това е най-дългата възходяща серия за черното злато от октомври насам, а котировките отново се насочват към границата от 80 долара за барел.
Поскъпването на суровината се дължи на поредицата от позитивни данни за състоянието на американската икономика. В края на миналата седмица стана ясно, че първоначалната безработица в САЩ се понижава, което води след себе си прогнози за по-бързо икономическо възстановяване.
Някои анализатори обаче са на мнение, че възходът в цената на петрола се дължи на покриването на спекулативни къси позиции преди края на годината. За това предупреждава и Кен Хасегава от Newedge в Токио, който съветва да се борави внимателно с данните, които излизат в края на 2009 година.
Според него пазарът все още има нужда от доста доказателства, които да покажат, че поскъпването на петрола е фундаментално оправдано, предава Bloomberg.
Тази нощ на електронната платформа на борсата в Ню Йорк петролните контракти с доставка през февруари поскъпват с 0,6 на сто до 78,50 долара за барел. Това е най-високата цена на черното злато от 1 декември насам.
От началото на годината петролът е повишил цената си с цели 76 на сто и по този начин е на път да отбележи най-силното си представяне за последното десетилетие. Това се случва след като на 20 януари тази година черното злато се срути до едва 32,70 долара за барел.
Новата седмица стартира с повишение от 0,8 на сто за петрола от сорта брент. Така барел брент с доставка през февруари тази сутрин може да се закупи за 76,90 долара.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *