Цената на петрола възобнови възходящата си посока

Цената на петрола се повиши от най-ниското си ниво от август, постигнато в петък, след като трейдърите и инвеститорите започнаха да се опасяват, че поредната появила се буря, развиваща скорост над Бахамските острови, може да обърне посоката си и да причини щети на съоръженията в Мексиканския залив, подобни на урагана Катрина.

Барел суров петрол отбеляза повишение от 73 цента до 63,73 долара за барел на търговската сесия в Азия, след като понижи стойността си с 1,75 долара в петък до най-ниската си цена от 5 август насам – 63 долара за барел.

Въпреки че цената на суровината е с около 7 долара по-ниска от рекордните 70,85 долара, постигнати на 30 август, нивата в момента са с 40% по-високи в сравнение с преди година. Днес се очаква ОПЕК да обяви ново повишение на производствените си квоти с 500 хил. барела, но предстоящата среща и евентуалното увеличение не доведе до очакваното поевтиняване на суровината.

Във Флорида хиляди жители започнаха да се евакуират след опасността, че нова буря може да се насочи към слънчевия щат. Рита е 17-та поред наименована буря за сезона, което прави сезона четвъртият най-деен, откакто започва да се прави статистика през 1851 г. Общо 21 бури бяха формирани през 1933 г., докато през 1995 и 1887 г. синоптиците преброиха по 19. Според ураганния център на САЩ през 1969 г. са се образували 18 бури.

Част от рафинериите в САЩ продължават да са затворени, след като ураганът Катрина унищожи част от тях и повреди други.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *