Цената на петрола върви надолу за шести пореден ден

Петролните фючърси поевтиняват за шести пореден ден в часовете на днешната електронна търговия в Азия, като това е най-продължителната им негативна серия за последния месец. Поскъпването на долара и очакванията, че наличните запаси от суров петрол надминават търсенето в момента, станаха причина цената на енергийната суровина да падне под 78 долара за барел, предаде Bloomberg.
Освен това министърът на енергетиката и промишлеността на Катар Абдула бин Хамад ал Атия заяви през този уикенд, че Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) не планира да променя заложените квоти за производство на тази етап, защото пазарите са добре запасени.
Междувременно щатската валута поскъпна до едномесечен връх срещу еврото на фона на финансовите премеждия на Гърция, която е една от 16-те страни, които членуват в еврозоната. Финансовите министри на тези държави ще се съберат днес, за да обсъдят държавния дефицит на Гърция.
Американският лек суров петрол с доставка през февруари поевтинява с 0,4% до 77,68 долара за барел по време на днешната електронна търговия на борсата в Ню Йорк. Февруарските фючърси на петрола изтичат на 20 януари. Търговията с тях в петък приключи със силно понижение на цената от 1,39 долара, или 1,8%, до 78,00 долара за барел.
По-активно търгуваните мартенски фючърси поевтиняват с 28 цента до 78,09 долара за барел.
През миналата седмица петролът поевтиня с 5,7%, което бе първият негативен резултат на седмична база за последните пет седмици.
На международната петролна борса в Лондон брентът с доставка през март поевтинява с 0,6% до 76,65 долара за барел по време на днешната електронна търговия. В края на миналата седмица петролът сорт брент поевтиня с 1,8%, или 1,48 долара, до 77,09 долара за барел.
Това се случи на фона на последната прогноза на Международната енергийна агенция, която потвърди че търсенето на петрол през тази година ще стигне най-високото си ниво от 2007 г. насам. Основна причина за това ще бъде повишеното потребление на енергия в бързо разрастващите се икономики в Азия, начело с Китай и Индия, докато търсенето в развитите страни ще остане занижено.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *