Цената на петрола отстъпи до най-ниското си ниво от април

Фючърсите върху американския петрол спаднаха до най-ниското си ниво от повече от три месеца в петък на фона на продължаващите опасения за пренасищане на доставките на суров петрол и натиска от по-силния долар.

Суровият петрол с доставка през септември удари дъно от 50,50 долара за барел – невиждано от 10 април ниво, преди да затвори търговията в крайна сметка при 51,21 долара за барел, спадайки с 0,06%.

За седмицата фючърсите изтриха 3,51%, отчитайки пета поредна седмична загуба под натиска на опасенията за високото производство в САЩ.

Цените на „черното злато“ удариха ново дъно, след като изследователската група Baker Hughes съобщи късно в петък, че броят на платформите за добив на петрол в САЩ е намаляла със 7 през миналата седмица, за да достигне 638.

Доларовият индекс ICE, който измерва силата на зелените пари срещу кошница от шест основни валути, се повиши с 0,3% до 7-седмичния връх от 98,09 пункта в петък.

Зелените пари получиха тласък след оптимистичните данни за инфлацията и цените на жилищата в САЩ, които повишиха очакванията за увеличение на лихвените проценти през тази есен.

Междувременно в Лондон Брентът с доставка през септември добави 0,32%, за да затвори при 57,10 долара за барел. По-рано през петъчната сесия активът удари сесийно дъно от 56,40 долара – най-ниското от 8 юли.

За седмицата търгуваните в Лондон контракти изгубиха 3,22%, отчитайки трети пореден седмичен спад поради опасенията за възобновяването на износа на ирански петрол, който ще увеличи пренасищането на пазара.

Иран и шестте световни сили постигнаха дългоочакваната ядрената сделка по-рано през седмицата, което ще сложи край на санкциите спрямо Техеран в замяна на премахване на спорната ядрена програма на страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *