Цената на петрола падна с близо 2 долара заради опасения от слабо търсене

Цената на петрола се понижи силно в петък в Ню Йорк, което според анализатори се дължи на опасения от по-слаб пазар, след като Организацията на страните-износителки на петрол (ОПЕК) ревизира за пореден път в низходяща посока очакванията си за търсенето.

На New York Mercantile Exchange (Nymex) суровият петрол с доставка през октомври загуби 1,75 долара от стойността си, достигайки ниво от 63 долара за барел. В четвъртък цената на суровината се бе понижила с 35 цента.

Октомврийските фючърси на бензина паднаха с цели 11,36 цента до 1,7851 долара за галон (3,78 литра).

„Няколко са причините за спада, но основната остава страхът от забавяне в търсенето и в растежа на световната икономика“, смята анализатор към AG Edwards.

„Цените достигнаха ниво, което започва да влияе сериозно на потреблението – както сега, така и в бъдещето, и пазарът остава под напрежение“, добавя той.

В доклада си за септември, публикуван в четвъртък, ОПЕК за пети пореден път ревизира в низходяща посока очакванията си за световното петролно търсене през 2006 г., като предвиди ръст от 1,8% (спрямо очакван по-рано растеж от 1,9 на сто) до 85 млн. барела на ден.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *