Цената на петрола се държи над 108 долара за барел

Цената на петрола сорт Brent се държи над 108 долара за барел след излизането на данни за неочаквано високата стойност на показателя за производствената активност в Китай.
Сутринта фючърсите за северно-морската марка Brent поскъпнаха със 17 цента – до 108,20 долара за барел, а тези за американския еталон WTI – с 2 цента, до 103,14 долара за барел, съобщава Reuters.

Ръстът на активността в производствения сектор на Китай през юли е максимален за 18 месеца. Това е главно за сметка на стимулиращите правителствени мерки, показва предварителния индекс PMI, изчисляван от банка HSBC.

„Китай е най-големият играч на суровинния пазар и тази новина безспорно ще се отрази положително върху търговията с петрол“ отбеляза старши управляващия суровинния пазар на Phillip Futures в Сингапур, Автар Санду.
Запасите от суровината в САЩ през миналата седмица са се понижил с 4 млн. барела при прогноза за спад от 2,8 млн. барела, по данни на Управлението за енергийна информация.

Преработвателните заводи в Япония и Южна Корея купиха първите партиди петролен кондензат от САЩ, след смекчаването на действащата от 40 години забрана за износ на суровината.

През юли Ирак повиши експорта на петрол от южните си терминали до почти рекордното ниво от 2,52 милиона барела в денонощие, независимо от продължаващите боеви с ислямистките бунтовници в северната част на страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *