Цената на петрола сорт Брент падна за кратко до под $28

Петролът сорт Брент, който е референтен за европейския пазар, поевтиня за кратко до под 28 долара за барел при търговията в Азия днес. Спадът последва вдигането на по-голямата част от международните санкции срещу Иран, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Цената на един барел Брент с доставка през март удари дъно от 27,67 долара преди да се повиши отново до над 28 долара – до 28,51 долара. За последно този сорт петрол поевтиня до такова равнище през ноември 2003 г., отбелязва АФП.

Американският лек суров петрол с доставка през февруари загуби 35 цента за барел до 29,07 долара за барел.

Отпадането на международните санкции срещу Иран ще му позволи да изнася петрол – суровина, на която той е един от основните производители в света. Това поради опасения от свръхпредлагане.

Цените на петрола паднаха зрелищно от юни 2014 г., когато барелът струваше 100 долара. Основни причини за това са изобилното предлагане и забавянето на редица икономики, сред които тази на Китай – основен потребител на „черно злато“.

Надежди за Иран

Според Международната агенция по енергетика Иран вече е подготвил 38 милиона барела петрол от своите плаващи резерви за вкарване на пазара, предаде АП.

След влизането в сила на ядрената сделка, Иран незабавно получава достъп до авоари в чужбина в размер на 30 милиарда долара, заяви днес управителят на Иранската централна банка Валиула Сейф. Той каза, че Иран ще използва тези пари, за да внесе стоки, от които се нуждае.
По официални ирански данни Иран има замразени авоари в чужди банки на стойност 100 милиарда долара.

Всичко това означава, че повече пари ще започнат да постъпват в Иран и той ще извърши необходимите ремонтни дейности в петролните и газовите си полета, за да засили своята собствена продукция.

Иран е на четвърто място в света по доказани залежи на суров петрол и на второ място в света по доказани залежи на природен газ след Русия, припомня АП.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *