Цената на петрола със слаба промяна след резкия скок в петък

Петролът леко поевтиня на международните пазари, след като търговията през миналата седмица затвори със силен ръст на цените. Суровината поскъпна под влияние на прогнозите за напрежение в Нигерия след президентските избори. Търговците реагираха и на съобщенията за стачка в белгийски рафинерии, което може да окаже негативно влияние на поръчките за САЩ месец преди летния пик на потреблението на горива.

Петролът леко поевтиня на международните пазари, след като търговията през миналата седмица затвори със силен ръст на цените. Суровината поскъпна с повече от 1,50 долара за барел под влияние на прогнозите за напрежение в Нигерия след президентските избори. Търговците реагираха и на съобщенията за стачка в белгийски рафинерии, което може да окаже негативно влияние на поръчките за САЩ. Около 70 на сто от вноса на горива в страната е с източник от европейски компании.

Работническите съюзи в белгийските рафинерии предупредиха за ефективни стачни действия, насрочени за 9 май. Исканията на обединенията са за по-високо заплащане.

Тези фактори станаха причина за резкия ръст на цената в петък, като юнските контракти на лекия суров петрол достигнаха до 64,11 долара (ръст с 1,3%) за барел на борсата в Ню Йорк. Тази сутрин в електронната неприсъствена сесия, американският петрол се търгува за 63,83 долара за барел, съобщава Bloomberg.

Сортът Brent достига до 66,32 долара за барел с доставка през юни. Суровината поевтиня със 17 цента по време на сесията на ICE в Лондон.

Анализаторите очакват спад на цената на петрола през тази седмица. Основно влияние на търговията най-вероятно ще продължат да оказват данните за ръст на производството на американските рафинерии. Заводите приключиха с плановите ремонти и приз последната седмица обемът на работа се повиши до 90,4%. Това е най-високото ниво за последните 14 седмици.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *