Цената на петрола тръгна нагоре

Петролът поскъпна по време на последната търговска сесия за седмицата, съобщава агенция „Ройтерс“.

При петрола Brent ръстът достигна 1,77% до $ 40,76 за барел, докато цената на американския лек суров петрол се изкачи с 2,22% до $ 38,68 за барел.

Сред причините за покачването беше цената на китайския юан, която достигна най-високата си стойност от началото на годината спрямо долара, като 1 долар се търгува срещу 6,4877 юана.

От инвестиционната банка Goldman Sachs предупреждават, че настоящият подем не е устойчив.

„На цените на петрола натежават очакванията, че резервите в САЩ ще продължават да растат въпреки пониженията в предлагането заради намаляващия брой нефтени платформи“, коментират от австралийската банка ANZ.

Инвеститорите внимателно следят добива на петрол, след като обемът в САЩ достигна петмесечно дъно предходната седмица от 9,08 милиона барела на ден. Администрацията за енергийна информация прогнозира, че този обем през 2017 г. ще бъде 8,19 милиона барела на ден.

Експертите очакват още, че средната цена на Brent през лятото ще бъде около $ 35 за барел – над $ 32,4 за барел през първото тримесечие на 2016 г. Те понижават прогнозата си за цялата 2016 г. от $ 37,5 до $ 34,3 за барел. Агенцията не очаква WTI да поскъпне повече от $ 40 за барел до третото тримесечие на следващата година.

Между 20 март и 1 април се очаква големите производителки в ОПЕК да се срещнат и да обсъдят споразумението за замразяване на добива на януарските нива, както и други мерки за стабилизиране на пазара.

Редица държави обаче, сред които и Иран, заявяват, че ще увеличат добива. Във вторник министърът на петрола на Кувейт заяви, че страната ще въведе таван на продукцията само ако всички големи производителки направят същото, включително Иран.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *