Цената на суровия петрол над 50 долара за барел

Цената на суровия петрол достигна тримесечен връх, след като се повиши над 50 долара за барел по време на вчерашната борсова сесия в Ню Йорк, предаде агенция Bloomberg.
От началото на годината суровият петрол е поскъпнал с 14 процента, поради поевтиняването на щатската валута и съкращаването на доставките от страните износителки на петрол.
Петролните фючърси с доставка през април, които изтичат днес, поскъпнаха с 3,47 долара, за да приключат търговията при нива от 51,61 долара за барел. От началото на тази седмица черното злато е поскъпнало с повече от 10%.
По време на електроннтата търговия след края на търговската сесия в Ню Йорк, нефтените фючърси с доставка през април се търгуват с понижение 1,3 на сто до 50,94 долара за барел.
Решението на Федералния резерв да похарчи над 1 трлн. долара за изкупуването на държавни и ипотечни облигации предизвика поевтиняване на долара спрямо еврото с повече от 5% в рамките на тази седмица. Доларовият индекс (DXY), който измерва стойността на американските пари към кошница от шест валути (йена, евро, паунд, канадски долар и шведска крона), се понижи за осми пореден ден.
Вчера в Лондон петролните фючърси с доставка през май поскъпнаха с 6,3% до 50,67 долара за барел. В часовете на електронна търговия след приключването на лондонската сесия, бренът се търгува с понижение от 0,59% до 50,37 долара за барел.
Цените на повечето суровини също достигнаха рекордно високи нива за тази година. Цената на златото с незабавна доставка достигна 961,51 долара за тройунция, а среброто се търгуваше срещу 13,525 долара за тройунция.
Възможно е цената на суровия петрол да се понижи през следващата седмица под натиска на спекулациите, че петролните запаси на САЩ се увеличават, защото икономическата криза намалява потреблението.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *