Цената на суровия петрол продължава да расте

Цената на суровия петрол се задържа трайно над нивата от 50 долара за барел, достигнати в края на предишната седмица. От началото на годината черното злато е поскъпнало с над 8 процента поради поевтиняването на щатската валута и очакванията, че евентуалното възстановяване на световната икономика ще увеличи търсенето на суровината.
Петролните фючърси с доставка през май поскъпнаха с 3 цента до 52,07 долара за барел в края на миналата седмица, което прави седмичен ръст от 11%, по данни на агенция Bloomberg.
Нефтените фючърси с доставка през май се търгуват с повишение от 1,42 на сто до 52,81 долара за барел към 9:10 часа българско време.
Цената на суровия петрол тип „Брент“ се повиши с 1,1% до 51,22 долара за барел на 20 март. В часовете на електронната търговия на Лондонската международна петролна борса майските петролни фючърси се търгуват с повишение от 1,44% до 51,40 долара за барел.
Поскъпването на петрола през последните месеци може да се обясни с няколко причини. От една страна, цената на черното злато се повишава поради очакванията на някои анализатори, че икономиката е започнала да се възстановява. След като цената му падна до 32,40 долара за барел през декември миналата година, очакванията за увеличаване на търсенето и нарастващото доверие на пазара доведоха до поскъпването на суровината.
Решението на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) да не намалява квотите на производство през този месец също бе изтълкувано като знак за евентуално възстановяване на икономиката.
Отслабването на щатската валута е друг фактор за поскъпването на петрола. През миналата седмица доларовият индекс (DXY), който измерва стойността на американската валута към кошница от шест валути (йена, евро, паунд, канадски долар и шведска крона), отбеляза спад от 4%. Това повдига съмнението, че поскъпването на петрола може би не е толкова знак за началото на икономическото възстановяване, колкото последица от поевтиняването на долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *