Цената на суровия петрол се понижи до тримесечен минимум

Цената на суровия петрол се понижи до тримесечен минимум вчера, след като в резултат на относително топлото за сезона време в САЩ продължават възстановителните работи в Мексиканския залив.

Цената на суровината се понижи вчера с 1.11 долара, или 1.8%, до ниво от 59.47 долара на нюйоркската стокова борса, което бе и най-ниската му цена на затваряне от 21 юли тази година.

Спад до най-ниската си стойност от 26 август отбеляза и природният газ, понижавайки се моментно до 11.03 долара за MMBtu, като в края на деня възстанови част от изгубеното и приключи деня при ниво от 11.873 долара.

Понижение отбелязаха и останалите петролни продукти, като цената на газолина загуби 5.19 цента, или 3.2%, до ниво от 1.5561 долара за галон, а цената на отоплителното гориво загуби 1.01 цента до ниво от 1.7861 долара за галон.

Спадът в цената на петрола от последния един месец допринесе и за понижението в цената на бензина в САЩ. По данни от изследване сред 7000 бензиностанции средната цена на бензина е достигнала 2.53 долара за галон, на фона на нивата му от над 3 долара преди два месеца.

Анализаторите не очакват спадът в цената на петрола да продължи и да се задълбочи значително през следващите месеци на фона на настъпващия зимен сезон, когато традиционно потреблението му нараства.

В същото време изнесените вчера данни на Международната енергийна агенция (IEA) прогнозират повишение с 50% в световното потребление на петрол до 2030 година.

Според доклада съществуват налични ресурси за растящото потребление на суровината, особено чрез разработване на находища в Северна Африка и Средния Изток, но затова ще са необходими инвестиции за около 17 трлн. евро, които трябва да започнат да се правят в най-кратки срокове.

Трябва да се търсят и нови енергийни източници, за да се посрещне растящото потребление в страни като Китай и Индия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *