Цената на суровия петрол се понижи под 65 долара за барел

Цената на суровия петрол регистрира второ поредно понижение днес след спекулации за нарастване на запасите от петрол в САЩ при изнасянето на данните по-късно тази седмица.

Вчера по време на търговията в Ню Йорк ценната суровина се понижи с 26 цента до 65.11 долара за барел с доставка през март, като продължи спада си и по време на азиатската борсова сесия днес, където загуби нови 38 цента, или 0.6%, до ниво от 64.73 долара за барел.

Анализаторите очакват запасите от суров петрол, които през предходния отчетен период регистрираха повишение и са с 11% над нивата си от сравнимата седмица на миналата година, да регистрират ново повишение за изминалата седмица. Средните очаквания на анализаторите са за ръст на запасите от 1 млн. барела. В същото време те прогнозират ръст от 2.5 млн. барела в запасите на бензин, както и с 450 000 барела на запасите на дестилирани горива.

Спадът в цената на петрола стана реалност въпреки повишаване на напрежението около Иран с отказа му доброволно да сътрудничи на регулаторните органи на ООН относно ядрената си програма.

Новината доведе до моментен значителен ръст в цената на ценната суровина по-рано вчера, но в крайна сметка той завърши деня на отрицателна територия.

Много анализатори приемат настоящото поевтиняване в цената на петрола като корекция преди ново поскъпване и удобен момент за покупки на суровината.

На фона на загубите в цената на петрола спад регистрираха и цените на останалите петролни продукти.

Цената на бензина с доставка през март се понижи вчера по време на търговията си на нюйоркската стокова борса с 3.75 цента, или 2.2%, до 1.6442 долара за галон, като по време на азиатската си търговия продължи спада си до 1.6335 долара за галон.

Спад от 1.1% отбеляза цената и отоплителното гориво вчера до 1.7628 долара за галони, като и тук понижението продължи и на извънборсовия пазар до 1.7581 долара за галон с доставка през март.

В същото време изнесени вчера данни посочиха, че дневното потребление на петрол в САЩ е достигнало 20.7 млн. барела на ден, или 25% от потребяваните 82.5 млн. барела на ден в световен аспект.

Прогнозите на Международната енергийна агенция сочат ръст на среднодневното потребление на петрол в световен мащаб през настоящата година от 2.2%, което е близо 2 пъти по-голям ръст от този през 2005 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *