Цената на хляба се диктува от сивия сектор

Цените на основните хранителни продукти цените са твърдо стабилни, а плодовете и зеленчуците и разни сезонни неща, които в момента има в изобилие в страната, поевтиняват между 6 и 25% всяка седмица, което е много сериозен тренд на поевтиняване и отдавна не се беше случвало. Това каза по БНР председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Едуард Стойчев.

Тенденцията до есента ще бъде същата по простата причина, че в целия Черноморски регион нещата са по същия начин, в съседните ни страни по същия начин стоят нещата. Между другото, потреблението е доста свито и българинът в момента не е лишен от никакви хранителни продукти. Предполагам, че до средата на септември месец цените ще останат трайно стабилни с тренд да се понижават всяка седмица до момента, в който отмине пикът на производството, а това е някъде след 15-20 септември.

Стойчев отчет, че пшеницата е двойно по-евтина, а цената на брашното не пада. Има аномалия и тази аномалия министър Греков се опита да я обясни. Според него обяснението на производителите на брашно е, че пшеницата, след като бъде ожъната, има технологичен период около 2 месеца, в които тя не може да бъде ожъната и използвана, тя трябва да съхне, така че края на август и началото на септември може да разчитаме, че новата пшеница може да влезе в мелниците, така че засега обяснението, че работим с пшеница от миналата година, която е скъпа, и поради тази причина брашното не спада.

Цената на хляба в България се диктува от сивия сектор, това пък е мнението на Мариана Кукушева – председател на УС на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България.

Тя обяви, че хлебопроизводителите излизат с предложение да бъде диференцирана ДДС ставката на хляба, така че да стане 10%, за да се стабилизира цената на хляба и да се гарантира цената за крайния потребител.

Марияна Кукушева допълни, че сивият сектор е проблем на данъкоплатците и „социалният му характер” е скъпо платен и от бизнеса и от потребителите. Тя обясни, че хлябът достига до потребителите с надценка от 35 – 40%, в същото време доставната цена продължава да бъде такава, каквато е била последните десет години, а именно – 50–55 стотинки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *