Цените в основните отрасли са паднали с 5.1% на годишна база

Индексът на цени на производител на вътрешния пазар през юни 2009 г. е с 0.2% над равнището от предходния месец, показват данните на Националния статистически институт. Увеличение на цените има в добивната промишленост – с 2.9% и в преработващата промишленост – с 0.1%.
В преработващата промишленост увеличение на цените е регистрирано при производството на тютюневи изделия – с 0.7%, при производството на текстил и изделия от текстил, без облекло – с 0.4%, докато по-значително намаление на цените е отчетено при ремонта и инсталирането на машини и оборудване – с 2.2%.
В добивната промишленост има увеличение на цените спрямо предходния месец при добива на метални руди – с 11.0%, докато намаление се наблюдава при добива на неметални материали и суровини – с 2.8%.
Индексът на цени на производител на вътрешния пазар през юни тази година намалява с 5.1% в сравнение със същия месец на 2008 г. В преработващата промишленост цените през юни спадат с 13.1% спрямо съответния месец на миналата година, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е регистрирано увеличение с 18.3%.
Намаление на цените в преработващата промишленост спрямо юни 2008 г. има при производството на основни метали – с 31.6%, производството на хранителни продукти – с 6.1%, производството на изделия от каучук и пластмаси – с 3.4%. Увеличение на цените се наблюдава при производството на напитки – с 9.2%, производството на изделия от други неметални минерални суровини – с 6.7%, обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм – с 6.4%.
Общият индекс на цени на производител през юни 2009 г. е с 0.5% над равнището на предходния месец. Увеличение на цените е регистрирано впреработващата промишленост – с 0.6% и в добивната промишленост – с 2.7%, а в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ има намаление с 0.2%.
В добивната промишленост по-съществено увеличение на цените спрямо май 2009 г. се наблюдава при добива на метални руди – с 8.0%. В преработващата промишленост намаление е регистрирано при ремонта и инсталирането на машини и оборудване – с 1.9%, при производството на мебели – с 1.5%.
Общият индекс на цените на производител през юни тази година намалява със 7.3% в сравнение със същия месец на миналата година. В преработващата промишленост цените на производител през юни 2009 г.намаляват спрямо съответния месец на 2008 г. с 12.2%, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е регистрирано увеличение с 14.7%. В преработващата промишленост по-съществен спад има при производството на основни метали – с 26.5% и при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета – с 13.5%, а увеличение при обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм – с 13.2% и при производството на превозни средства, без автомобили – с 11.6%.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *