Цените в Швейцария продължават да се понижават

Потребителските цени в Швейцария продължиха да се понижават и през май. Годишната дефлация се ускори до 1% спрямо годишен спад на цените от 0,3%, отчетен през април. Преди една година показателятрегистрира годишен ръст от 2,9 на сто.
В рамките на месеца индексът на потребителските цени отчита ръст от 0,2%, след като се повиши с 0,9% за предишния месец. Данните на Федералния статистически офис бяха много близо до пазарните очаквания за месечен ръст на цените от 0,2 на сто и годишен спад от 0,9 на сто.
Месечният ръст на потребителските цени се обуславя от поскъпването на енергията с 1,8%, наемите с 0,6% и транспорта с 0,4% през разглеждания месец. В същото време цените на хранителните продукти, както и на ресторантите и хотелите отчитат спад.
Същевременно основният индекс на потребителските цени в Швейцария, който изключва волатилните елементи в потребителската кошница като хранителните продукти, тютюневите изделия, алкохолните напитки и енергийните ресурси, се запази непроменен през месеца и отчете годишен ръст от 0,8%.
Ръководството на Швейцарската централна банка намали основната лихва до 0,25% през март, което е най-ниското ниво от въвеждането на сегашния валутен режим в страната през 2000 г.
Понижението не бе изненадващо с оглед на това, че икономиката на страната навлезе в най-тежкия си период за последнитетридесетилетиягодини. Брутният вътрешен продукт на Швейцария се сви с 0,8% за първото тримесечие на тази година и 0,6% за последните три месеца на миналата година.
Президентът на Швейцарската централна банка Жан-Пиер Рот заяви, че банката ще прибегне до активни интервенции на паричния пазар, за да предотврати по-нататъшното поскъпване на франка и да стимулира икономическото възстановяване на страната.
Швейцарският франк днес поевтинява с 0,1% спрямо щатския долар. Към 11:00 ч. българско време един щатски долар се разменя срещу 1,0711 швейцарски франка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *