Цените на Балканите

Ако искате да преживеете месеца с най-малко разходи, трябва да живеете в Скопие, но да купувате храна и да пиете кафе в Тирана, показва сравнителен анализ на македонския в. „Дневник“ за разходите за живот в столиците на Македония, Албания, България и Сърбия. За анализа са използвани данни на международния индекс за цената на живота Експатистан, сравняващ цените в 194 страни в света.
Общите разходи за живот в Скопие са най-ниски в сравнение със столиците на съседните страни. За най-скромно жилище, храна и превоз на жителите на Скопие им трябват месечно €621. За същите нужди жителите на Тирана харчат €627, софиянците – €630, а белградчаните – €806. Месечният наем за апартамент от 85 кв. м в Скопие е €401, за разлика от София, където средният наем е €431, в Тирана – €463, а в Белград – €590. Ниските наеми в Скопие обаче се компенсират от високите разходи за отопление, електроенергия и вода – €136, за разлика от Белград, където сумата на режийните разноски е €116. Най-добре в това отношение са жителите на Тирана, които харчат само по €70 за ток, вода и отопление. В Тирана са и най-евтините месечни карти за транспорт. По този показател на второ място е Скопие, следвано от София и Белград. Храната определено е най-евтина в Тирана, а най-скъпа в София.

Двучленно семейство в Албания харчи за основните хранителни продукти €31,6 месечно. Същото семейство в Скопие харчи €32,73, в Белград – €38, а в София €40,09. Най-евтин е хлябът в Белград, а най-скъп – в София и Скопие. Жителите на Белград пият и най-евтиното мляко, а жителите на Тирана плащат най-малко за месо. Скопие пък е градът с най-евтини плодове и зеленчуци. Ако става дума за дребни удоволствия, Скопие е на първо място с най-ниски цени на храната в ресторантите, затова пък има най-скъпите напитки в заведенията. Например, за луксозна вечеря за двама, в която са включени вино и десерт, в македонската столица трябва да заделите €22, за разлика от София, където това удоволствие струва с €10 повече. От друга страна, за капучино в центъра на Скопие трябва да платите €1,43, а в Тирана – €1,04. Най-малко пари ви трябват за бира в заведение в Тирана и в София. И накрая, истински рай за пушачите е Тирана, където кутия Марлборо се продава за €1,90. Същата кутия в Скопие струва €1,96, в Белград €2,04, а в София €2,61.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *